Vi hjälper dig hitta ditt studentboende, studentlägenhet eller studentrum. Välkommen att ta del av våra resurser och se vad vi kan göra för dig.

Bra att veta

I flyttider är det mycket att tänka på, och ibland kanske man inte kommer ihåg allting. Några viktiga saker att tänka på har vi samlat på den här sidan.

Folkbokföring

Att folkbokföra sig i sin nya kommun är en av de viktigaste sakerna du bör göra när du ska studera på annan ort. Du har då rätt att t.ex söka olika former av bidrag, och tillgång till allmän sjukvård. Det är alltid en bra idé att vara folkbokförd på den orten man studerar, dessutom är det lag på att man ska vara folkbokförd på den ort där man regelmässigt spenderar sin dygnsvila. Att folkbokföra sig på ny ort är dessutom inte speciellt krångligt, om du använder dig av Adressändring.se så vidarebefordrar de dina nya adressuppgifter till berörda myndigheter.
www.adressandring.se

Försäkringar

Som student är du försäkrad under tiden du vistas i Högskolan och när du förflyttar dig mellan hemmet och Högskolan. Försäkringen omfattar vantligtvis olycksfall samt vissa fall av sjukdom genom smitta. För att skydda ditt hem och dina ägodelar bör däremot du skaffa en hemförsäkring. Det finns många bolag att välja mellan och många erbjuder student- eller ungdomsrabatt, bl.a Folksam, Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar.
www.folksam.se
www.trygghansa.se
www.moderna.se

Bostadsbidrag

Bostadsbidrag söker du hos försäkringskassan. Det är viktigt att kolla så att du inte tjänar för mycket pengar under året och blir återbetalningsskyldig. På försäkringskassans webbplats kan du räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag och hur stort det blir.
www.forsakringskassan.se
www.räknautbostadsbidrag.se

Skaffa telefon/bredband

Telefonabonnemang och bredbandsabbonemang skaffar du lättast genom att gå in på webbplatsen för Telia, Tele2 eller Telenor. Många studenter väljer också att endast ha mobiltelefon och mobilsurf.
www.telia.se
www.tele2.se
www.telenor.se
www.halebop.se

Hyreskontrakt

Se till att få ett skriftligt hyresavtal/kontrakt. Där ska det stå hyrestid, vem som är uthyrare och vem som är hyresgäst. Läs noga igenom kontraktet, det kan innehålla tillägg du bör se upp med.

Hyra i andra hand

Kontrollera att den som har kontrakt på lägenheten får hyra ut i andra hand. Det bör vara en skriftlig överenskommelse.

Möblerat

Om du hyr en möblerad lägenhet bör du och den som du hyr av gemensamt göra upp en inventarielista där allt i lägenheten finns med.

Borgen/deposition

Ibland kräver hyresvärden att någon går i borgen som villkor för hyresavtalet. Var då noga med att begära en tidsbegränsad borgen. Vissa boenden kräver deposition, vanligen en månadshyra. Var noga med att få ett avtal som reglerar depositionen.

Inflyttning

Lägenheten och förråden ska vara välstädade när du flyttar in. Acceptera inte fel och brister. Be om en kopia på besiktningsprotokollet när du flyttar in, så att du inte blir ersättningsskyldig för eventuella fel i lägenheten.

Hyran

Hyran ska betalas i förskott, normalt sista vardagen före ny månad. Betala i tid, annars har hyresvärden rätt att säga upp dig från lägenheten.