Studentbostäder A-L


Bostadsbidrag student och bostäder

bostadsbidrag studentBostadsbidrag student är något som du kan vara berättigad till när du studerar. Förslagsvis kan du gå in på Försäkringskassans hemsida och använda kassakollen för lämna några uppgifter och se hur det ligger till. Observera dock att denna uträkning endast är preliminär. Det faktiska beloppet fastställs först när du lämnar in en ansökan för bostadsbidrag student.

Nedan finner du tips och länkar till olika intressenter som tillhandahåller boende för studenter. Listan är sorterad i alfabetisk ordning från A-Ö på de studieorter som är kopplade till de universitet och de högskolor som nämns under fliken Skolor. OBS! Ett alternativ som kanske inte känns så trevligt, men som ett ”sista utvägen”-alternativ, kan vara att bo en bit utanför de centrala delarna på studieorten där det oftast är lättare att hitta boende.

A

B

Borlänge (Högskolan Dalarna)

För studenter som söker boende tidigt finns ett bra urval av boendeformer. Du kan bo i studentrum, i korridor, dela lägenhet eller bo själv i lägenhet. Alla dessa boenden finns inom 3-5 km från högskolebyggnaderna i Borlänge. Du måste själv kontakta bostadsbolagen och ansöka om ditt boende.

Tunabyggen

Majoriteten av Borlänges studentbostäder hyrs ut av Borlänge Studentbostäder AB som är ett dotterbolag till AB Stora Tunabyggen. För att hyra krävs att du är antagen på Högskolan Dalarna och att du studerar på minst 75%.

Dalarnas Studentkår

På webbplatsen för Dalarnas studentkår finns bostadsannonser i forumet, ett alternativ till att stå i kö för en studentlägenhet.

Visit Dalarna

Läser du på distans behöver du kanske ändå bo någon enstaka natt på orten för fysiska träffar. På visitdalarna.se hittar du alla former av tillfälligt boende som hotell, vandrarhem och stugor.

C

D

E

Eskilstuna (Mälardalens Högskola)

Studenter på Mälardalens Högskola behöver inte oroa sig för boendet. Eskilstuna kommun och Västerås stad garanterar att alla studenter som flyttar till någon av orterna får en bostad. Du får kanske inte drömlägenheten mitt i stan på en gång, men du slipper att övernatta i en gymnastiksal. När du bor i studentlägenhet betalar du oftast bara 10-månaders hyra då sommarmånaderna är fria. Bostad söker du genom att kontakta något av bostadsbolagen på länkarna nedan. Uppge att du ska studera på Mälardalens högskola så kommer de att hjälpa dig vidare till en bostad. Boendegarantin gäller den ort där din utbildning ges. Det vill säga, om en utbildning ges i Eskilstuna gäller boendegarantin för Eskilstuna men inte för Västerås.

Kommunfastighet

Kommunfastighet erbjuder centrumnära lägenheter, radhus, bostäder på landet och studentbostäder. Totalt förfogar de över knappt 6000 lägenheter.

D. Carnegie

D. Carnegie & Co har lägenheter och erbjudanden som särskilt riktar sig till studenter. Allt ifrån korridorboende till traditionella hyreslägenheter. Samtliga bostadsområden ligger på gång- eller cykelavstånd till högskolan, t ex Drottninggatan 13, ett stenkast från högskolan, studentrum m tillgång till gemensamt kök, hyran inkl hushållsel, betalningsfritt i juni och juli. D. Carnegie & Co förvaltar för närvarande drygt 12 200 bostadslägenheter.

HSB Södermanland

HSB Södermanland har kontor i Katrineholm, Strängnäs och Eskilstuna. Föreningen äger och förvaltar hyreslägenheter, äldreboenden, gruppbostäder och studentlägenheter.

Lundbergs

Fastighets AB L E Lundberg är en av de stora privata fastighetsägarna i Sverige. Fastighetsbeståndet består till största delen av centralt belägna bostäder.

Ekofast

EkoFast är ett fastighetsbolag som hyr ut lägenheter i Eskilstuna.

Egeryds bostadsklubb

Egeryds fastighetsförvaltning förvaltar bostäder och lokaler inom Eskilstuna kommun.

F

Falun (Högskolan Dalarna)

För studenter som söker boende tidigt finns ett bra urval av boendeformer. Du kan bo i studentrum, i korridor, dela lägenhet eller bo själv i lägenhet. Alla dessa boenden finns inom 3-5 km från högskolebyggnaderna i Falun. Du måste själv kontakta bostadsbolagen och ansöka om ditt boende.

Kopparstaden

Majoriteten av Faluns studentbostäder hyrs ut av KopparStaden AB. För att hyra krävs att du är antagen på Högskolan Dalarna och att du studerar på minst 75%. Alla deras studentbostäder är rök- och djurfria. Hos KopparStaden har du också möjlighet att hyra möblerat. Läs mer på deras webbplats.

Dalarnas Studentkår

På webbplatsen för Dalarnas studentkår finns bostadsannonser i forumet, ett alternativ till att stå i kö för en studentlägenhet.

Visit Dalarna

Läser du på distans behöver du kanske ändå bo någon enstaka natt på orten för fysiska träffar. På visitdalarna.se hittar du alla former av tillfälligt boende som hotell, vandrarhem och stugor.

G

Gävle (Högskolan i Gävle)

Gefle Studentkår

Gefle Studentkår driver en egen bostadsförmedling i kårhuset. De äger dock inga egna lägenheter utan förmedlar rum och lägenheter som ägs av bostadsföretag i Gävle, samt förmedlar kontakten till andra bostadsföretag i grannkommunerna. Gefle studentkår förmedlar främst rum och lägenheter från Provinsfastigheter.

Älvkarlebyhus

Älvkarlebyhus är ett bostadsföretag som förvalter ett tusental lägenheter. Bolaget ägs av Älvkarleby kommun. Ett speciellt studentboende riktat mot studerande vid Högskolan i Gävle finns i den norra delen av Skutskär.

Balder

Fastighets AB Balder är ett börsnoterat fastighetsbolag med huvudkontor i Göteborg. Bolaget har ett tiotal fastigheter i Gävle.

ENA

Enabygdens Förvaltning är ett mindre fastighetsbolag med ett fåtal fastigheter i Gävle.

Fastighetssnabben

Fastighetssnabben förvaltar ett antal fastigheter i Gävle.

Fastor

Fastor är en bolagsgrupp som äger och förvaltar fastigheter i Gävle, Eskilstuna och Tierp.

Göteborg (Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska högskola)

SGS Studentbostäder

SGS Studentbostäder är den största förmedlaren av studentbostäder i Göteborg. Du får ansöka om lägenhet om du är mellan 17 och 48 år och planerar att studera i Göteborg, studerar vid Chalmers Tekniska Högskola eller Göteborgs Universitet, om du är doktorand och bedriver studier som omfattar en aktivitetsgrad om minst 50% och följer en individuellt upprättad studieplan. Du får hyra en bostad så länge du studerar aktivt och tar minst 15 poäng per termin. Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder bildades 1951 och styrs av kommunpolitiker, Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborgs universitet.

Boplats

BoPlats.se drivs av Göteborgs stad, tre kommunala bostadsföretag och privata fastighetsägarna. Samtliga kommunalägda bostadsföretag i Göteborg, Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder, förmedlar sina lediga lägenheter via BoPlats. Även stora privata hyresvärdar som Ernst Rosen, Stena Fastigheter och Wallenstam låter BoPlats förmedla lediga lägenheter.

Chalmers Studentbostäder

Chalmers Studentbostäder erbjuder studenter i Göteborg ett varierat utbud av lägenheter, allt ifrån ett rum med trinettkök till tre rum och kök. Du kan bo i maximalt sex år om du är aktivt studerande på Chalmers Tekniska Högskola eller på Göteborgs Universitet och medlem i någon av studentkårerna.

Boplats

Lokalförvaltningen i Göteborgs Stad har två studentboenden i form av äldreboenden som byggts om och anpassats. Även dessa hittas på Boplats.se.

Guldhedens Studiehem

Guldhedens Studiehem är ett studentboende med kristen värdegrund. Här bor man med halvpension i eget rum. Det innebär att frukost eller lunch ingår i hyran. Rummen är från början möblerade med säng, skrivbord och bokhylla. Guldhedens Studiehem grundades under 50-talet.

H

Halmstad (Högskolan i Halmstad)

I Halmstad finns det flera boendealternativ, de flesta på bekvämt avstånd från både campus och centrum. Det är inte svårare att få bostad än på andra orter, men det gäller att du själv är aktiv och ute i god tid.

HFAB

Det kommunala bostadsbolaget Halmstad Fastighets AB förmedlar flertalet av Halmstads lägenheter. HFAB erbjuder studentbostäder nära högskolan i Halmstad.

Strandparken

Strandparken erbjuder boende i antingen lägenhet/småstuga eller korridor/storstuga. Som student kan du bo på Strandparken under höst- och vårterminen. Många internationella studenter väljer att bo här. Närheten till andra studenter gör att det lätt bildas en trivsam gemenskap på området. Dessutom är det placerat endast cirka tio minuters cykelväg från såväl högskolan som centralstationen.

Stugcentralen

Ett alternativ till lägenhet kan vara att hyra en stuga hos Stugcentralen. Då har du havet alldeles intill knuten och Högskolan inom gångavstånd.

Helsingborg (Lunds universitet)

Helsingborg är en studentvänlig stad. Det betyder att staden aktivt deltar i att alla studenter ska känna sig välkomna och få den hjälp de behöver. I Helsingborg finns det idag sex olika studenthem. Inget av dem ligger längre än 15-20 minuters cykelväg bort från Campus.

Helsingborgsstudent

Helsingborgsstudent.se är ett initiativ från Helsingborgs stad och ett samarbete med Campus Helsingborg, studentorganisationer och bostadsaktörer i Helsingborg. De har också en sida med annonser om andrahandsboende/inneboende i Helsingborg på sin webbplats.

Helsingborgshem

Helsingborgshem är ett modernt bostadsföretag med drygt 12 200 lägenheter i över 30 bostadsområden i Helsingborg. Ägare är Helsingborgs stad. Du måste ha antagningsbesked för studier vid Högskolan innan du söker studentbostad.

Biskopen

Biskopens Fastighets AB är ett genuint familjeföretag som äger och förvaltar fastigheter i västra Skåne, med verksamhet i kommunerna Helsingborg, Landskrona, Svalöv, Eslöv och Skurup.

BroGripen

BroGripen Fastighets AB ingår i fastighetskoncernen SSF Real Estate AB. Nuvarande verksamhetsorter är Helsingborg, Ystad, Ängelholm, Trelleborg.

Espace

Espace Fastighetsförvaltning har lägenheter i Helsingborg.

Svenska Hus

Svenska Hus är ett renodlat fastighetsföretag, som äger och förvaltar fastigheter i Göteborgs-, Stockholms- och Skåneregionerna. I Helsingborg äger bolaget ett tiotal fastigheter.

Wallenstam

Wallenstam AB äger fastigheter i Helsingborg, Göteborg och Stockholm.

Härnösand (Mittuniversitetet)

Härnösandshus

Härnösands största bostadsföretag som äger/hyr ut 1700 bostadslägenheter.

Härnösands kommun

Härnösands kommun listar på sin webbplats ett antal uthyrare av studentbostäder och studentrum.

Calle & Co

Calle & C:o AB är ett privatägt företag som har som affärsidé att renovera och hyra ut äldre fastigheter i Härnösand.

Lillemans Hus

Lillemans Hus AB kan erbjuda fina lägenheter i välskötta fastigheter. Lägenhetsbeståndet utgörs i dag av ettor, tvåor och treor.

I

J

K

Kalmar (Linnéuniversitetet)

I Kalmar är det en medveten satsning att universitetet ska ligga centralt. Inom loppet av 5-10 minuter når du i princip allt till fots eller på cykel – stadskärnan, bibliotek, badstränder och motionsanläggningar.

Kalmar erbjuder ett attraktivt boende. Många studentbostäder finns centralt runt universitetsbyggnaderna, men eftersom Kalmar är en lagom stor stad är det cykelavstånd vart man än bor i staden. I Kalmar finns bostadsgaranti för studenter, genom ett samarbete mellan Kalmar kommun, Kalmarhem och Linnéstudenterna. För att den ska gälla finns vissa regler: Du får inte ha varit skriven i Kalmar sedan tidigare, Du måste vara antagen till 30hp/termin, och Du måste vara medlem hos Linnéstudenterna.

Linnéstudenterna

Linnéstudenterna har egen bostadsförmedling via sin webbplats.

CA Fastigheter

CA Fastigheter bedriver fastighetsförvaltning av egna fastigheter i södra Sverige. Verksamheten finns på sju orter; Borås, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Osby, Stockholm och Växjö. Huvudkontoret finns i Kalmar.

Stångå

Stångåkonsult är ett familjeägt bolag med över 1000 lägenheter och lokaler belägna i ett 90-tal fastigheter spridda över hela Småland, men med tyngdpunkten i Kalmar län.

HSB Sydost

HSB Sydost äger 1 200 hyreslägenheter i Kalmar, Karlskrona, Karlshamn, Nybro och Växjö.

Kalmar kommun

Kalmar kommun har en lista över företag som sysslar med urhyrning av lägenheter.

Karlshamn (Blekinge Tekniska högskola)

Karlshamnsbostäder

Karlshamnsbostäder erbjuder fräscha studentlägenheter med gång och cykelavstånd till centrum. Lägenheterna är möblerade med kökslampa, tamburmajor, mikrovågsugn, köksbord och stolar. I anslutning till lägenheterna finns dessutom gemensamma utrymmen som hall, kök, dusch och toalett. Som student betalar du bara 10 månadshyror per år. Juli och augusti är avgiftsfria under studietiden.

Karlshamns kommun

Karlshamns kommun har en förteckning över lokala hyresvärdar.

Karlskrona (Blekinge Tekniska högskola)

Karlskronahem

AB Karlskronahem har det största antalet lägenheter i Karlskrona. Företaget ägs av Karlskrona kommun och förvaltar cirka 3.900 hyreslägenheter.

Blekinge Studentkår

Blekinge Studentkår listar boende för dig som är student vid Blekinge Tekniska Högskola. Här kan du också hitta generell information om boende.

Krebo

Krebo bygger bostadsområden som ska ge trygghet, känsla av tillhörighet och underlätta för god gemenskap. Krebo har en huvudinriktning på studentbostäder.

Heimstaden

Heimstaden har ett 10-tal hyresfastigheter i Karlskrona.

Kristianstad (Högskolan Kristianstad)

Kristianstads kommun erbjuder bostadsgaranti för alla studenter som är antagna till en utbildning om minst 15 hp vid Högskolan Kristianstad. De boenden som erbjuds är studentboende i rum, lägenhet eller del i lägenhet inom Kristianstads kommun. Studenter som är under 30 år har även möjlighet att söka ungdomsboende.

Studenter erbjuds boende utifrån sin plats i kön på bostadsgarantin.

Högskolan Kristianstad

Läs mer om bostadsgarantin och hitta nyttiga länkar till andra hyresvärdar.

Kristianstad kommun

Kristianstad kommun tillhandahåller en lista över lokala hyresvärdar

L

Linköping (Linköpings universitet)

För studenter som söker boende tidigt finns ett bra urval av boendeformer. Du kan bo i studentrum, i korridor, dela lägenhet eller bo själv i lägenhet. Alla dessa boenden finns inom 3-5 km från skolbyggnaderna. Du måste själv kontakta bostadsbolagen och ansöka om ditt boende.

Studentbostäder

Behöver du bostad i Linköping kan du registrera dig på Studentbostäder från den dagen du fyller 17 år. Du behöver med andra ord inte invänta ditt antagningsbesked för att få registrera dig och börja samla köpoäng. Däremot måste du ha fått ditt antagningsbesked för att få göra intresseanmälningar på bostäder.

Botrygg

Fastighetsbeståndet har tidigare varit koncentrerat till Linköping men Botrygg har numera även ett bestånd i Norrköping.

Willhem

Willhem är en ny aktör i fastighetsbranschen. Bolaget ägs av Första AP-fonden och tillsammans har de börjat bygga ett långsiktigt bostadsbolag. Under 2011 har bolaget förvärvat över 11 000 hyresrätter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Jönköping, Borås, Karlstad och Ulricehamn.

KOMBO

På KOMBO´s webbplats finns bra tips om att söka bostad i Linköping. Där kan du också få hjälp med att hitta ett tillfälligt boende om du inte lyckats få tag på bostad när studiestarten närmar sig.

Linköpings kommun

Linköpings kommun har en lista över både hyresvärdar generellt och studentboende på sin webbplats.

Luleå (Luleå Tekniska universitet)

StudentBostadsService

På campusområdet ligger 709 studentlägenheter. Lägenheterna finns både möblerade och omöblerade. I hyran ingår hushållsel, bredband och kabel-tv. Studentbostadsservice drivs av Teknologkåren och Luleå Studentkår vid Luleå tekniska universitet.

Lulebo

Lulebo AB startades 1996 genom ett övertagande av stiftelserna Lulebostäders och Bostadsbyggens fastigheter. Bolaget äger och förvaltar ca 11 100 lägenheter, varav ungefär 1 500 studentbostäder.

Lindbäcks

Lindbäcks äger och förvaltar två fastighetsbolag. Lindbäcks Fastigheter AB med 457 bostadslägenheter i Luleå och Piteå, samt Lindbäcks Porsön AB med 709 studentlägenheter i anslutning till Luleå Tekniska universitet.

Luleå kommun

Luleå kommun har en lista över bostadsföretag.

Lund (Lunds universitet)

Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning när man är ny som student, särskilt vid terminsstarten. Det vanligaste är att man får stå i kö en tid för att få ett studentrum.

Om man har svårt att hitta boende i Lund kan ett alternativ vara att bo i någon av orterna runt Lund t.ex Malmö, Eslöv, Kävlinge och Burlöv. Med Pågatåget tar det inte mer än 15 minuter till Lund. Inte heller Landskrona ligger långt bort med sina 20 minuter från Lund. Också Hässleholm, med 30 minuters resväg och Kristianstad, en timmes resväg från Lund, kan vara alternativ om du har svårt att hitta boende i Lund.

AF Bostäder

Stiftelsen AF Bostäder är det största studentbostadsföretaget i Lund. De har mer än 5 600 bostäder till uthyrning. Du kan välja mellan korridorrum och 1-4 rumslägenheter. För att kunna ställa dig i bostadskö och boka bostad måste du vara medlem i AF.

LKF

LKF har en något längre kötid än vanliga studentbostäder. Du ställer dig i kö genom att anmäla dig på deras webbplats.

BoPoolen

BoPoolen.nu är en andrahandsförmedling av bostäder som drivs av Lunds Universitets Studentkårer.

Malmö Studenthus

I Malmö studenthus finns flera olika lägenhetstyper att välja emellan och totalt 670 lägenheter. Samtliga lägenheter är omöblerade. Studenthuset ligger i området Rosengård, med cykelavstånd till Malmö centrum. Även studenter i Lund är välkomna.

Krebo

Krebo bygger bostadsområden som ska ge trygghet, känsla av tillhörighet och underlätta för god gemenskap. Krebo har en huvudinriktning på studentbostäder.