Studentbostäder M-Ö


Studentstaden – Sämre ur bostadssynpunkt

Studentstaden är ett uttryck som används om ett flertal svenska städer. Det är förstås positivt ur många aspekter. Till exempel betyder många studenter mer resurser och i förlängningen bättre utbildningar. Men – Att kallas för studentstaden för också med sig en negativ sida. Många studenter gör att tillgången på bostäder nästan uteslutande blir sämre.

Nedan finner du tips och länkar till olika intressenter som tillhandahåller boende för studenter. Listan är sorterad i alfabetisk ordning från M-Ö på de studieorter som är kopplade till de universitet och de högskolor som nämns under fliken Skolor. OBS! Ett alternativ som kanske inte känns så trevligt, men som ett ”sista utvägen”-alternativ, kan vara att bo en bit utanför de centrala delarna på studieorten där det oftast är lättare att hitta boende.

M

Malmö (Malmö högskola)

Malmö Studenthus

Här finns det största studentboendet i staden med 665 studentbostäder, renoverade mellan 2006-2010. Lägenheterna finns i ett hus, en 240 meter lång byggnad, med målet att skapa ett boende helt anpassat efter studenters behov.

Boplats Syd

Förmedlar de allra flesta studentbostäderna i Malmö. Ett tips är att registrera dig (årsavgift 300 SEK) redan innan du blivit antagen för att ha större chans att hitta din bostad. Denna bostadsförmedling är kommunal och ägs av Malmö kommun. Den innehåller bostäder i både kommunal och privat regi.

MKB Fastighets AB

Erbjuder hyresfritt i juli och augusti. Man är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag som ägs av Malmö stad.

N

Norrköping (Linköpings universitet)

Studentbo

I Norrköping ger Studentbo bostadsgaranti. Det innebär att alla nya studenter är garanterade en bostad i korridor eller lägenhet senast från 1 september.

KOMBO – Studenternas hyresgästorganisation

På KOMBO´s webbplats finns bra tips om att söka bostad i Linköping. Där kan du också få hjälp med att hitta ett tillfälligt boende om du inte lyckats få tag på bostad när studiestarten närmar sig.

O

P

Piteå (Luleå Tekniska universitet)

PiteBo

PiteBo är ett kommunalägt bostadsföretag som startade sin verksamhet 1968. Idag är Pitebo kommunens största fastighetsägare med cirka 3 900 lägenheter.

Lindbäcks

Lindbäcks äger och förvaltar två fastighetsbolag. Lindbäcks Fastigheter AB med 457 bostadslägenheter i Luleå och Piteå, samt Lindbäcks Porsön AB med 709 studentlägenheter i anslutning till Luleå Tekniska universitet.

Piteå kommun

Piteå kommun har en lista över privata fastighetsbolag.

Q

R

Ronneby (Blekinge Tekniska högskola)

Ronnebyhus

AB Ronnebyhus äger cirka 3 000 lägenheter i Ronneby, Kallinge, Bräkne-Hoby, Backaryd, Hallabro och Johannishus.

Ronneby kommun

Ronneby kommun har en lista över fastighetsbolag som hyr ut inom kommunen.

Heimstaden

Heimstaden har ett 10-tal hyresfastigheter i Ronneby.

S

Skövde (Högskolan i Skövde)

Skövdebostäder

Skövdebostäder har ca 860 studentbostäder för studerande vid Högskolan i Skövde. Då de hyrs ut via Bostad Direkt erbjuds lägenheten till dig som först anmäler intresse – förutsatt att du är antagen så klart.

Högskolan i Skövde

Högskolan har en egen sida med privatannonser på boende, och även en kortare lista över privata hyresbolag.

Skövde kommun

Skövde Kommun har en lista över bostadsförvaltare i Skövde.

Stockholm (Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Gymnastik- och idrottshögskolan, Södertörns högskola, Dans- och cirkushögskolan, Försvarshögskolan, Konstfack, Kungliga Konsthögskolan, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Operahögskolan i Stockholm samt Stockholms Dramatiska högskola)

Stockholms Studentbostäder

SSSB har som uppdrag att tillhandahålla bostäder för studenter som är medlemmar i en SSCO-ansluten (Stockholms Studentkårers Centralorganisation) studentkår. Man erbjuder Stockholms studenter ett trivsamt och prisvärt studentboende. Med nästan 8 000 rum och lägenheter över hela Stockholm är man störst på studentbostäder i Sverige.

Bostadsförmedlingen

Hos Bostadsförmedlingen kan du ställa dig i kö från den dag när du fyller 18 år. Ju tidigare du ställer dig i bostadskön, desto större chans har du att få en bostad. Att stå i denna bostadskö kostar 200 kronor om året och du behåller kötiden även efter att du fått en studentbostad.

Blocket Bostad

På Blocket Bostad hittar du ett stort och brett urval av bostäder under ett och samma tak. Man kan hitta rum, bo som inneboende eller någon form av hyresbostäder. Är det bråttom kan detta alternativ vara en första inkörsport på bostadsmarknaden.

Sundsvall (Mitthögskolan)

I Sundsvall erbjuder dig kommunen bostadsgaranti. Via Mittuniversitetets hemsida hittar du ytterligare information om detta.

Mitthem

Mitthem är Sundsvalls största hyresvärd med drygt 5 700 lägenheter, varav drygt 900 av dessa är studentlägenheter.

Studentkåren

Studentkåren har en lista över bostadsbolag och även möjlighet att hyra möbler på sin webbplats.

T

Trollhättan (Högskolan Väst)

Wallexia Studentbostäder

Med läge mitt i stan, i f.d. kårhuset, har du högst fem minuters promenad till högskolan, torget, tågstationen, bussarna och allt annat i centrum.

Krebo

Krebo bygger bostadsområden som ska ge trygghet, känsla av tillhörighet och underlätta för god gemenskap. Krebo har en huvudinriktning på studentbostäder.

3stad

3stad har som mål att lista alla lediga hyresobjekt inom trestadområdet.

Parkängen Bostäder

Parkängen Bostäder är ett mindre familjeföretag som erbjuder studentlägenheter i Trollhättan.

Bo i Trollhättan

Bo i Trollhättan är ett litet fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter i centrala Trollhättan.

Trollhättans kommun

Trollhättan kommun har en sida där man listar bostadsbolag inom Trollhättanområdet.

U

Umeå (Umeå universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet)

Bostaden

Bostaden är Umeå kommuns bostadsbolag. Man är Umeås största aktör på hyresmarknaden och hyr ut både studentbostäder och vanliga hyreslägenheter.

BostadsPortal

BostadsPortal är en del av den börsnoterade mediekoncernen North Media A/S. Här finns hyres-, bytes- och sökesannonser. Du kan finna allt från rum till lägenhet och stugor till hus bland annonserna.

Umeå kommun

Kommunens hemsida listar både bostadsföretag och privata fastighetsägare.

Svenska Studenthus

Bolaget äger idag studentlägenheter i Gävle men växer kraftigt och kommer inom de närmaste åren att kunna erbjuda studenter boende på ytterligare fyra orter: Stockholm/Vällingby, Örebro, Umeå och Kiruna. Totalt handlar det om cirka 1 000 studentlägenheter.

Uppsala (Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet)

Uppsala Bostadsförmedling

För att stå i bostadskön behöver du ha fyllt 16 år. Uppsala Bostadsförmedling är en del av Uppsala kommun och erbjuder bostäder från hyresvärdar i hela regionen.

Studentboet

Uppsala studentkår har tillsammans med Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala kommun skapat en bostadsportal för studenter som bor eller söker bostad i Uppsala med lediga bostäder och uppgifter om olika bostadsaktörer.

Nationsbostäder

Uppsalas nationer äger, via sina studentbostadsstiftelser, ungefär 3 500 centralt belägna bostäder. Bostäderna består av rum, dubbletter, tripletter och lägenheter av varierande storlek. För att få bo i en nationsbostad måste du vara medlem i den nationen som bostaden tillhör.

V

Visby (Uppsala universitet, campus Gotland)

Gotlandshem AB

GotlandsHem har studentlägenheter i Visby på Mejerigatan utanför söderport och vid Fältgatan på A7 området, både basmöblerade ”korridorlägenheter” och omöblerade lägenheter. Lägenheterna är avsedda för studerande vid Gotlands högskola.

KÅCU fastigheter

Centralt i Visby hittar du våra 70 prisvärda fullt möblerade lägenheter som har hög standard. Hälften av lägenheterna har egen balkong eller uteplats med fantastisk havsutsikt. Högskolan, ringmuren och butiker ligger på promenadavstånd.

Studentkåren Rindi

Studentkåren Rindi har en lista över privata och kommersiella hyresvärdar.

Västerås (Mälardalens högskola)

Studenter vid Mälardalens högskola behöver inte oroa sig för boendet. Eskilstuna kommun och Västerås stad garanterar att alla studenter som flyttar till någon av orterna får en bostad. När du bor i studentlägenhet betalar du oftast bara 10 månaders hyra då sommarmånaderna är fria. Bostad söker du genom att kontakta något av bostadsbolagen på länkarna nedan. Uppge att du ska studera på Mälardalens högskola så kommer de att hjälpa dig vidare till en bostad. Boendegarantin gäller den ort där din utbildning ges, det vill säga, om en utbildning ges i Västerås gäller boendegarantin för Västerås men inte för Eskilstuna.

Bostad Västerås

Bostad Västerås har samlat alla studentbostäder under samma tak. Det innebär att du endast behöver anmäla dig på ett ställe för att få en studentbostad. Via deras webbplats kan du registera dig som bostadssökande och samtidigt läsa information om samtliga områden med studentbostäder i staden.

Mimer

Mimer är en av Stockholm-Mälarregionens största bostadsföretag med ett brett utbud av hyreslägenheter i Västerås. Man ägs till 100 % av Västerås stad.

Växjö (Linnéuniversitetet)

Det finns flera bostadsområden att välja mellan i Växjö. Campus har de flesta studentlägenheterna och de flesta studenter vill bo här vilket gör att det krävs en hel del poäng för att få ett boende. Allt är nära och här finns också studentpubarna. Alvesta, Lessebo och Tingsryd är orter runt Växjö där du kan bo och pendla till universitetet. En del av de företag som hyr ut till studenter drar av på hyran för resekostnaderna.

Boplats Växjö

På webbplatsen Boplats Växjö finns två bostadsköer – för studentboende och vanliga bostäder. Vid anmälan i studentkön blir du automatiskt anmäld till kön för vanliga bostäder inom de tre bostadsbolagen Hyresbostäder i Växjö AB, Växjöhem AB och Vidingehem AB.

Hyresbostäder i Växjö

Hyresbostäder i Växjö har studentbostäder inom hela Campusområdet men även i områden med närhet till universitetet. Hyresbostäder har 2300 studentbostäder. Bostäderna hyrs ut till studenter antagna vid Linnèuniversitetet. Välkommen att bo mellan två sjöar och med gångavstånd till Växjö centrum.

Linnéstudenternas bostadsförmedling

En sajt där företag och privatpersoner kan lägga ut sina lediga bostäder. Inneboende rum och andrahandslägenheter är det vanligaste alternativen.

Campushem

Campushem disponerar 113 lägenheter vid campus i Växjö. Det finns fyra olika lägenhetstyper att välja på, varav två endast för studenter på Växjö universitet.

STUBOR

Lägenheterna finns på campusområdet vid universitetet i Växjö. Dessa ligger ett par minuters promenad från universitetets huvudbyggnad. Lägenheterna är ettor om 22 m² inkl kök och toalett med dusch.

KREBO

Krebo bygger bostadsområden som ska ge trygghet, känsla av tillhörighet och underlätta för god gemenskap. Krebo har en huvudinriktning på studentbostäder.

CA Fastigheter

CA Fastigheter bedriver fastighetsförvaltning av egna fastigheter i södra Sverige. Verksamheten finns på sju orter; Borås, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Osby, Stockholm och Växjö. Huvudkontoret finns i Kalmar.

HSB Sydost

HSB Sydost äger 1 200 hyreslägenheter i Kalmar, Karlskrona, Karlshamn, Nybro och Växjö.

Johanssons Fastighetsförvaltning

Johanssons Fastighetsförvaltning är familjeägt fastighetsbolag med fastigheter belägna i Grimslöv ca 2,5 mil söder om Växjö. Husen är i två plan och har 14 lägenheter totalt.

W

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

Örebro (Örebro universitet)

I Örebro finns det många olika områden med studentlägenheter. De flesta ligger på eller runt om campus men det finns även studentlägenheter som ligger närmare centrum. Många nya studenter väljer att bo i korridor den första tiden, vilket är ett superbra sätt att lära känna många nya människor. Alla universitetsstudenter har bostadsgaranti och hyrorna är jämförelsevis låga.

ÖrebroBostäder

ÖBO är Örebros kommunala bostadsföretag som grundades 1946. Sedan 1995 ingår företaget i koncernen Örebro Rådhus AB. Här finns radhus, villor och flerbostadshus centralt såväl som i de olika stadsdelarna och i mindre orter runt om i kommunen.

Örebro Studentkår

Örebro studentkår listar på sin webbplats länkar till akutboende, fastighetsbolag samt tips för att hitta ett boende.

Husherren Fastigheter

Husherren Fastigheter äger och förvaltar bostäder i centrala Örebro.

Svenska Kyrkans bostäder i Örebro

Man har vid Studievägen 14,16 och 18 inte mindre än 137 lägenheter för studenter. Lägenheterna är fördelade på 131 ettor och 6 tvåor.

Asplunds Fastigheter

Asplunds Fastigheter har inget kösystem utan lägger ut uppsagda lägenheter på sin webbplats.

Östersund (Mittuniversitetet)

I Östersund erbjuder dig kommunen bostadsgaranti. Via Mittuniversitetets hemsida hittar du mer information om detta.

Östersundshem

Östersundshem är det kommunala bostadsbolaget som innehar ungefär 3 800 lägenheter.

Östersunds kommun

På webbplatsen listar man både boenden som omfattas av bostadsgarantin samt, om man av någon anledning inte vill använda sig av detta, andra boendealternativ.